Thursday, 26 July 2012

GENERAL KNOWLEDGE BIT BANK (5)

1) Rain drops are spherical due to____________?


1) density of water is more than air
2) surface tension 
3) viscocity of water
4) Rain drops are very small




ans:3




2) Enormous Energy in the Sun due to_______?


1) Nuclear fission
2) Nuclear Fusion
3) Helium Reaction with Hydrogen
4) none of the above




ans:2




3) which is correct regarding "Rajya Sabha"?


1) permanent house
2) one-third of its members retire every two years
3) dissolves every 5 years
4) both 1 and 2




ans:4




4) The attorney General of India is appointed by?


1) supreme court chief judge
2) president
3) prime minister
4) lok sabha speaker




ans:2




5) The chairman of UPSC is a appointed by____?


1) prime minister
2) attorney general of india
3) president
4) vice president




ans:3




6) "Gasoline" is the name given to_________?


1) petrol
2) diesel
3) kerosine
4) LPG




ans:1




7) The disease caused due to deficiency of vitamin D ?


1) Beri-Beri
2) Rickets
3) Scurvi
4) Pellagra




ans:2




8) "Goitar" is caused due to the deficiency of____?


1) sodium
2) Iodine
3) potasium
4) magnesium




ans:2




9) International Rice Research Institute is at_____?


1) Manila 
2) Jakarta
3) Indonesia
4) Philippines




ans:4




10) Central Drug Research Institute of india is at?


1) Bangalore
2) Kolkata
3) Lucknow
4) Ahmedabad




ans:3